Se tot discuta zilele acestea despre contraofensiva ucraineana si despre incercarile Ucrainei de a recuceri teritorii ocupate si controlate de trupele ruse. O contraofensiva este o faza normala intr-un razboi, mai ales cand inamicul a ocupat destul de multe pozitii strategice si cei care se apara au de gand sa destabilizeze armata dusmanului. Dar ce este o contraofensiva si ce caracteristici are?
O contraofensiva este un raspuns tactic, militar strategic, realizat initial de fortele de aparare impotriva atacurilor agresorilor. Scopul contraofensivei este mereu destabilizarea armatei inamicului si recucerirea teritoriilor deja ocupate.
Neutralizarea atacului inamic e obiectivul final al contraofensivelor. Se lanseaza o contraofensiva doar cand inamicul a obosit, are trupele ajunse la un punct in care nu pot riposta cu putere si imediat, dupa ce rezervele militare ale inamicului se vor fi terminat incet, incet si orice fel de actiuni in forta sunt imposibile, asta in scenariul ideal.
Este important ca o contraofensiva sa se intample pana cand inamicul a adus forte noi pe front si si-a refacut strategia de ocupare a zonelor cheie de pe fronturi. Uneori se urmareste un obiectiv precis, poate fi vorba doar de manevre locale si nu de contraofensiva la scara larga. Stii ca ai avut o contraofensiva care functioneaza in momentul in care inamicul a parasit zonele de aparare. De multe ori vedem actiuni comune ale trupelor ce actioneaza pe uscat, in aer, trupele de pe apa.
Pe de alta parte nu putem discuta despre contraofensiva fara sa ne referim la contraatac. Contraatacul este o operatiune tactica si de mici dimensiuni, echivalent cu o contraofensiva. El apare cand exista un atac direct din partea inamicului. Se urmareste anularea avantajului si pozitiilor castigate prin atac, obiectivul specific fiind recucerirea zonelor pierdute sau distrugerea dusmanului. Ca sa fie un contraatac de succes, cei care il initiaza trebuie sa loveasca dusmanul puternic si rapid dupa ce acesta e depasit total de situatie, pentru a coplesi si a soca inamicul pe front. Surpriza e scopul contraatacului, altfel acesta esueaza…
In istorie au existat foarte multe contraofensive sau contraatacuri, insa nu toate au ajuns sa fie depistate in relatarile istoricilor pentru ca de multe ori acestea s-au suprapus cu fazele de aparare sau de avansare in teritoriu. Cu toate astea stim despre contraofensivele din cele doua razboaie mondiale, de contraofensivele din confruntari celebre din istorie, de cele mai multe ori foarte sangeroase.
In razboiul dintre Rusia si Ucraina, pornit in urma cu un an si peste 100 de zile deja, contraofensiva Ucrainei a fost asteptata cu interes si cu sufletul la gura de o lume intreaga. A intarziat sa apara pana la inceputul lui iunie 2023, cand si Rusia, si Ucraina au recunoscut ca aceasta e in desfasurare.
Desi inceputul a fost timid si Rusia incearca mereu sa diminueze ce se intampla pe fronturi, Ucraina inainteaza si recucereste pozitii cheie de pe front, sparge linii de aparare si foloseste tancuri si tot ce a mai primit de cate ori a solicitat ajutor militar concret, armament, tancuri si sisteme de aparare.
Intre timp s-au lansat numeroase atacuri in zone diferite ale fronturilor pentru a distrage atentia rusilor de la locul principalelor puncte fierbinti ale contraofensivei. Se cauta si s-au cautat toate punctele slabe ale rusilor pe front in asa fel incat contraofensiva, oricat de sangeroasa ar fi si oricat de multe vieti pierdute ar insemna, sa fie un real succes pentru Ucraina.
Este vizata si zona Marii Azov, partea costala, pentru a avea cale libera spre Crimeea, care e momentan a rusilor. Atacurile de la Donețk si Zaporizhzhia au fost semnalul clar al contraofensivei. Si lucrurile continua sa se intample pe fronturi pe masura ce armata ucraineana inainteaza incet, dar sigur…
Cu toate ca avem o contraofensiva si Ucraina pare ca va castiga teren pe front destul de repede, in cazul acestei contraofensive nu ne putem astepta la rezultate ca la un meci de fotbal. Au fost noua luni de pregatiri si de abia avem o contraofensiva timida. Munitie nu e suficienta, arme nu sunt suficiente. Rusii au construit o aparare solida in punctele cheie de pe front si nu se vor lasa usor. O contraofensiva care va dura luni, poate un an sau mai mult e la orizont. Si asta e realitatea care se vede cel mai bine pe front…
S-ar parea ca noile brigazi armate ucrainene, dotate cu arme din vest ar putea sa atace doar doua sau trei locuri din apararea rusa, asta pentru a avea mereu superioritate numerica fata de inamic. Contraofensiva localizata va avea rezultate, dar nu unele notabile, insa va fi un punct de plecare pentru viitoare cerinte catre statele care sustin Ucraina.
E necesar sa se demonstreze Occidentului ca o mobilizare industriala si ajutor sporit pentru Ucraina ar fi cea mai buna solutie pentru a stopa cat mai repede razboiul inceput brutal in februarie 2022.
Cum se va termina aceasta contraofensiva a Ucrainei, nu stim inca. Insa putem spera ca victoria Ucrainei e aproape si ca prin aceste operatiuni cu un pret mare pentru ambele tabere se va reusi o incetare a focului si a luptelor intr-un viitor nu atat de indepartat…