22 noiembrie 2024

Razboiul din Ucraina nu a avut doar un impact devastator la nivel social sau la nivelul economiei globale. Conflictul armat din Ucraina a influentat decisiv si pretul petrolului, care a cunoscut fluctuatii istorice si a determinat scumpirea preturilor la gaze naturale in toata lumea. Imediat dupa ce a inceput invazia din Ucraina am avut un pret per baril de petrol de 120 dolari.

Cum Rusia este un exportator urias de petrol si gaze, teama unei destabilizari regionale si globale din piata a dus la niste preturi pe care cu greu le-am suportat. Intre timp preturile au mai scazut la 80 dolari per baril, dar siguranta unui pret fara fluctuatii nu exista in viitorul apropiat…

De ce avem in prezent preturi mai mici la petrol, desi razboiul din Ucraina continua? Pentru ca economia globala a incetinit, de indreptam spre o recesiune adanca, cererea de pe piata de petrol si gaze naturale a scazut mult fata de acum un an sau doi. Plus ca SUA si alte tari care au deja rezerve strategice de petrol au eliberat petrol pentru a ajuta alte tari care au nevoie mare de gaze si de petrol la preturi ceva mai bune, OPEC a crescut imediat productia ca sa nu mai depindem mereu de Rusia.

Cu toate eforturile facute preturile de acum pentru petrol sunt mai mari decat erau inainte de razboiul din Ucraina. Presiunea asupra inflatiei va continua cel mai probabil pe masura ce scaderile procentuale ale inflatiei devin tot mai evidente peste tot.

Ca sa ne dam seama de diferente de pret vom compara ce se intampla fix in momentul declansarii conflictului armat din Ucraina, februarie 2022, cu ce se intampla in prezent, iulie 2023. In februarie 2022 aveam 92.27 pret petrol per baril, in martie 2022 aveam 123.70 dolari, in mai 2022 ajungeam la 110.55 dolari, in iunie aveam 108.05 dolari, asta ca in iulie 2023 sa avem 80.47 dolari per baril petrol. Cel mai mic pret per baril l-am avut in decembrie 2022, de 76.10 dolari.

Orice fel de schimbari majore pe fronturile din Ucraina si in razboi va duce la fluctuatii la fel de mari si de aici inainte. Soarta preturilor pentru petrol si pentru gaze va fi decisa de ce va face China, care si-a redeschis economia dupa pandemie, si OPEC+, ce fel va gestiona productia.

Pericolul mai mare pentru pretul la petrol vine din partea… Rusiei. Daca Rusia va „taia” alimentarea cu petrol si gaze pentru tarile care depindeau de ea inainte vom asista la cea mai mare volatilitate a preturilor la petrol si gaze din istorie si la cele mai grele ierni de pana acum. Recesiunea face si a facut si ea rau preturilor la petrol, vedem efectele tot mai des mai ales cand ne uitam in facturi si la preturile afisate si la benzinarii.

Si mai e un pericol, sa apara cerere foarte mare si rezerve foarte mici la un moment dat, de unde si socul puternic resimtit in piata si preturile care vor fi mult mai mari decat acum. Faptul ca a intrat in joc din nou si China va pune presiune in piata petrolului la fel cum s-a intamplat cu presiunea pusa pe economia europeana in 2022 din cauza gazelor naturale.

Ce se intampla acum cu piata petrolului seamana foarte bine cu ce vedeam in anii 1970, din cauza embargoului pe petrolul arab. Atunci producatorii arabi de petrol au oprit exportul spre SUA si alte natiuni ca sa sustina Israelul in timpul razboiului Yom Kippur. Preturile au crescut mult, economia SUA a fost la pamant, benzinariile erau goale.

Asistam si acum, ca si atunci, la o redirectionare, doar ca acum ne referim la fluxul de gaze naturale, petrol brut si produse rafinate. Inainte de razboiul din Ucraina Rusia si Europa erau „integrate” aproape perfect cand venea vorba de energie. Dar Rusia a oprit aproape total gazele naturale care veneau spre Europa. Europa a inchis in nas usa in fata Rusiei in privinta petrolului.

Rusia a luat petrolul si l-a dat spre vanzare la preturi si mai mici in tari ca India si China. Europa ramane insa dependenta de Asia si e cam periculos in acest moment. Rusia a trimis petrol si in tarile asiatice, de unde si efectul puternic asupra altor tari, inclusiv asupra Arabiei Saudite.

Asa Arabia Saudita va tine sub papuc ceva mai bine Europa… si iar nu e bine. SUA devine insa un jucator puternic pe piata oferind Europei ce are nevoie, petrol si gaze. Zilele in care Rusia era o superputere daca ne gandeam la gaze si petrol au apus si nu se vor mai intoarce in actualul context geopolitic.

Veniturile din petrol ale Rusiei au revenit la un normal in martie, aprilie, nivelul e cel mai mare din noiembrie 2022 incoace. Banii vin in principal din exporturi, desigur. Veniturile din export au fost totusi mai mici in aprilie fata de anii anteriori, pretul petrolului a scazut, deci deficitul din economia ruseasca se va adanci.

Si tendinta de stabilizare a veniturilor va continua in 2023, asta desi Rusia isi continua razboiul absurd in Ucraina si are de primit noi sanctiuni si multe alte obstacole de depasit venite direct de la Bruxelles.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *