22 aprilie 2025

O criza financiara se poate intampla oricand. Crizele financiare nu vin neanuntate, sunt destule semnale clare in piata pana sa avem o criza economica sau financiara. Si cum apar aceste semnale trebuie sa fim pregatiti sa le facem fata.

Daca luam masuri din timp nu vom avea probleme foarte mari in timpul crizei financiare. La nivel individual avem o multime de modalitati prin care putem fi la adapost de repercusiunile crizelor economice sau financiare. Trebuie doar sa le constientizam si sa ne folosim corect de ele.

Nu doar la nivel macroeconimic si microeconomic putem vedea urmarile unei crize financiare. Le vedem in buzunarele noastre, le vedem in jurul nostru. Pentru ca si omul de rand sufera de pe urma crizelor financiare sau economice. Ce poate face ca sa nu mai sufere? Se poate pregati pentru ele si poate invata din greselile altora. Cum te pregatesti pentru o criza financiara? Iata raspunsul.

Creste valoarea banilor cash detinuti. Nu conteaza ca vei alimenta depozitele bancare deja detinute pentru dobanzi mai mari sau vei pune bani, trebuie sa incerci sa ai cat mai multe economii cash inainte de criza financiara. E bine sa te indrepti spre instrumente de economisire care nu sunt atat de mult influentate de fluctuatiile pietei in asa fel in cat sa ai mereu o modalitate sigura de economisire.

Incearca sa te orientezi spre depozite cu dobanzi bune, spre surse de bani care iti asigura si o crestere a veniturilor economisite in timp, unde nu ai linearitate mereu in privinta economiilor si castigurilor potentiale. Cu cat mai multi bani cash ai sub orice forma ar fi ei, cu atat vei fi mai la adapost cand va incepe criza financiara.

Gandeste un buget cat mai strict. Vezi cat cheltuiesti lunar, ce venituri ai si tine evidenta fluxurilor tale financiare cat mai bine, in diverse aplicatii dedicate sau intr-un banal tabel Excel.

Bugetul te va ajuta sa stii cati bani poti pune si deoparte si va fi excelent atunci cand vei vrea sa incepi sa tai din cheltuieli sau sa iti maximizezi anumite venituri. E bine sa reflectezi asupra lui si sa incerci sa fii cat mai realist in privinta sa pentru a putea sa ai o baza atunci cand se apropie o criza financiara si sa iei deciziile cele mai bune.

Reducerea facturilor lunare. E destul de dificil sa iti reduci facturile lunare, dar cu o analiza atenta a consumului si cu o strategie bine pusa la punct vei avea cu siguranta cele mai bune rezultate. Renunta la abonamentele de care nu ai nevoie, nu mai fi atat de neglijent si indiferent la consumul de gaze si de electricitate, incearca sa eficientizezi consumul prin investitii in electrocasnice care nu vor consuma foarte mult si vor avea si randament foarte bun.

Poti sa mai reduci substantial din facturile lunare daca iti schimbi obiceiurile si incerci sa nu pierzi timp prea mult in timpul zilei si sa rezolvi cam tot ce poti cat ai lumina naturala, sa nu mai ai temperaturi foarte mari in casa iarna.

Gestionarea facturilor lunare este obligatorie. Nu uita sa achiti facturile la timp, incearca sa nu ai penalizari si dobanzi la niciun fel de facturi de achitat, plati de facut, planifica orice fel de plata electronica din timp ca sa nu uiti de ea.

Incearca sa ai o lista cu toate platile de facut si sa bifezi tot ce e in ea lunar, sa ai notificari si remindere cand se apropie data scadentei la toate platile, indiferent ca sunt mari sau mici. Renunta la cardul de credit folosit in exces la fel de fel de plati si plateste tot ce ai cu bani cash sau cu un card de debit.

Achita toata datoria pe care o ai la cardul de credit. Evita sa ai dobanzi care iti iau din bugetul lunar si asa prea mic, nu mai folosi atat de des cardul de credit peste tot daca stii ca ai probleme financiare sau ca va veni o criza financiara in curand.

Achita toate datoriile cardului de credit si foloseste doar banii de care dispusi, renunta o perioada la el de tot. Doar asa te poti feri de toate efectele neplacute ale crizei financiare asupra bugetului familiei tale.

Cauta surse alternative de venit. Chiar daca ai un job stabil full time e bine sa ai si alte surse de venit in caz ca vine o criza financiara si vei fi nevoit sa nu mai lucrezi full time o perioada sau nu vei mai fi platit la fel de bine. De la joburi part-time la livrari diverse sau vanzari de produse handmade, toate pot fi surse excelente de venit in plus pe langa cel de baza.

Cu cat mai multe, cu atat mai bine mai ales daca se anunta o criza financiara periculoasa. Asa iti poti plati mai usor facturi, ai si bani de vacante si pentru economii si bugetul lunar nu mai are de suferit daca apar cheltuieli neplanificate.