Incertitudine, conflicte armate puternice, inflatie ridicata, criza energetica. Cam asa arata tabloul economiei globale in prezent, pe final de 2023. Anul 2023 era si asa dificil pana la momentul 7 octombrie, cand a inceput confruntarea dintre Israel si Fasia Gaza. Dupa acel moment, pe fondul instabilitatii europene si mondiale, lucrurile s-au precipitat, asa ca economia globala sufera si mai mult si economistii se asteapta la ce e mai rau pentru 2024. Anul 2024 nu va fi cu siguranta unul in care economia globala isi va reveni. Ba din contra, va fi, poate, anul in care vom asista la probleme majore in economiile locale, regionale, nationale, si pana la urma in economia mondiala…
Economia globala va avea un an 2024 complicat. Nesiguranta e factorul cheie despre care se va tot discuta in anul ce urmeaza. Teama de recesiune globala, economia Chinei care nu sta deloc bine, se afla deja in faza de deflatie, probleme geopolitice si conflictele din Ucraina si Fasia Gaza, toate vor duce la volatilitate economica, ceea ce se va traduce intr-o instabilitate economica pronuntata la nivel global.
Economia asiatica pare ca va sta cel mai bine, se asteapta cresteri destul de puternice, moderate cel putin in urmatoarele 12 luni, dar economia Chinei este deja pe un trend descendent, ceea ce nu e o veste buna pentru nicio alta economie din lume care e dependenta de ce se intampla in China.
In 2023 si consumul a avut o incetinire, piata imobiliara sufera destul de mult de pe urma socurilor multiple cauzate de conflicte armate si de pandemia care inca isi mai arata „coltii” si nu e un capitol inchis. Exporturile si importurile au scazut dramatic, cu pana la 15% spre final de 2023, economia globala sufera si din acest motiv.
Economia SUA sta mai bine, se asteapta cresteri in 2024, insa unele moderate dupa cum au conchis deja analistii economici cu experienta. De cealalta parte a lumii, Europa nu are sanse sa vada vreo crestere spectaculoasa la capitolul economic, economiile europene sufera mult din cauza conflictelor de pe continent si instabilitatii politice accentuate din ultimii doi ani deja. Orientul Mijlociu si Africa de Nord vor avea o crestere economica moderata sau cel mult puternica, daca au noroc de contexte economice la fel de bune ca in 2023.
Vestea buna pentru economia globala este ca inflatia va mai incetini cresterea sa spectaculoasa care ne-a adus preturi uriase la tot. Ce a fost mai rau a trecut deja, spun analistii economici, dar nu trebuie sa ne asteptam la minuni pe fondul unui nou conflict aparut pe final de 2023, cel din zona Fasiei Gaza. Nu e exclus sa avem si o crestere usoara a inflatiei iarasi in primele doua trimestre din 2024 daca ce se intampla in Gaza va escalada rapid.
Ratele dobanzilor vor mai scadea si ele, vom avea un moment de respiro care va dura cel putin o perioada-cat, nu se stie exact. Nu prea vom vedea nici sincronizari intre politicile monetare daca ne raportam la bancile centrale si asa cu probleme mari de rezolvat pe cap inca de anul trecut.
Daca in Europa ne asteptam la inflatie destul de mare in continuare, poate iarasi de doua cifre pe inceput de 2024, in China lucrurile stau total diferit. Inflatia ar putea fi foarte mica, presiunea deflatiei va fi din ce in ce mai mare si asta se va reflecta direct in tot ce inseamna economie dependenta de economia uriasa chineza.
Alta veste buna venita de la analistii economici pentru 2024 tine de cresterea economica, care va incetini, dar nu ne va duce direct in recesiune. Cresterea economica in 2024 ar fi de 2.7% in medie. Se va redresa, probabil, cererea globala, inflatia nu isi va mai arata coltii, asa ca aceasta cifra estimata e realista.
Cele doua conflicte armate puternice vor continua sa influenteze economia globala in 2024, vor fi perturbate lanturile de aprovizionare, preturile la energie si alimente vor continua sa fie mult mai mari fata de perioada similara de dinainte de 2022. Pe langa aceste conflicte o problema serioasa va fi si instabilitatea din mediul politic din multe tari, generata de cresterea populismului si a nationalismului, care va limita probabil investitiile si cresterea economica locala si regionala.
Tendinta de digitalizare a economiei si cea indreptata spre sustenabilitate vor continua sa fie prioritare in 2024. Afacerile vor avea oportunitati de crestere daca vor fructifica aceste tendinte la nivelul economiei globale, reusind sa mai tempereze din pierderile aparute pe fondul instabilitatii economice.
Acestea ar fi, in mare, principalele directii in care se va indrepta economia in 2024. De notat ca economia e un sistem complex si se pot schimba foarte multe lucruri pe masura ce anul 2024 va incepe sa se deruleze. Predictiile legate de economia globala discutate anterior vor putea fi chiar si mai optimiste daca instabilitatea politica de domina finalul de an 2023 va incepe sa dispara si continentele vor fi ceva mai linistite din toate punctele de vedere.