Ochiul este unul dintre cele mai sensibile organe al corpului nostru. Are contact mereu cu exteriorul, poate sa sufere in urma socurilor sau schimbarilor de temperatura, avand o sensibilitate pronuntata mai ales la afectiuni si infectii comune sau mai rare. O astfel de afectiune care poate sa ne afecteze vederea intr-un mod radical este si nevrita optica, boala de care s-ar putea nici sa nu stii.
Nevrita optica este afectiunea ce „ataca” nervul optic, acesta inflamandu-se si fiind foarte iritat. Uneori pot fi la mijloc cauze clare, anumite boli, alteori nu sunt identificate cauze exacte. De la nevrita optica se poate ajunge usor la scleroza multipla, asa ca va trebui acordata o atentie sporita tratamentului si diagnosticarii la timp.
Pacientii predispusi la nevritele optice sunt cei care sunt trecuti de 20 de ani, pana in 40 de ani sunt cele mai multe diagnostice, femeile fiind cele mai afectate. In culturile asiatice si in cazul oamenilor cu pielea alba nevrita optica foarte des.
Cauzele nevritei optice sunt cunoscute si destul de simplu de diagnosticat. O cauza probabila a nevritelor optice este demielinizarea inflamatorie a nervului optic, mielina este distrusa de boala. Foarte bine am putea cataloga aceasta afectiune ca fiind un proces autoimun fara a fi neaparat o boala autoimuna clasica, sistemul imunitar incepe sa atace tesuturile din zona ochiului.
Infectiile ar putea determina aceste „atacuri” ale sistemului imunitar, dar nu se stie cu exactitate motivele pentru care apar aceste dereglari. Si daca nu mai exista mielina la nivelul nervului optic impulsurile nervoase nu au cum sa mai existe si sa isi faca treaba, contribuind la transmiterea informatiilor. Daca se ajunge la scleroza multipla apar probleme cu mielina in parti diferite ale creierului si la nivelul coloanei vertebrale.
Simptomatologia nevritelor optice se manifesta la un singur ochi, insa ocazional putem avea amandoi ochii afectati de boala. Primul simptom clar este pierderea vederii, care se intampla destul de rapid, dupa doua saptamani nu se mai inregistreaza niciun progres insa. De la vedere incetosata la pierderea vederii centrale, inflamatii oculare la reducerea vederii in culori si diminuarea vederii, vedere aproape inexistenta pe timp de noapte, toate fac parte din simptomele pe care le poate avea pacientul care sufera de nevrita optica. Se adauga si dureri de ochi, care se vor inratutati pe masura ce ochii se misca, apar lumini, senzatia de artificii care sunt fix in ochi, vederea se incetoseaza din ce in ce mai mult.
Diagnosticarea nevritelor optice este relativ usoara. Se incepe cu o observsare a simptomelor descrise, cu o consultare a istoricului medical, medicul oftalmolog e singurul care va oferi un diagnostic corect. Se va observa la microscopul special „fundul de ochi”, se va testa vederea si acuitatea vizuala. De multe ori pacientii peste 50 de ani ajung sa se prezinte cu simptome asemanatoare nevritelor optice, dar care nu au nicio legatura cu ele, asta pentru ca s-au produs doar modificari de circulatie la nivelul unui ochi si nu avem inflamatii.
Un RMN ajuta foarte mult la diagnosticarea corecta a nevritei optice, se vor vedea mai bine orbitele si creierul, folosirea de substante de contrast este o modalitate eficienta de diagnosticare-se va utiliza gadoliniu ca sa se vada mai bine inflamatia din creier si de la nivel ocular.
Cand se discuta si despre scleroza multipla este indicata punctia lombara, la fel si cand avem pacienti prea tineri, cu varste sub 15 ani, sau nevrita optica bilaterala, cand exista suspiciunea de infectie localizata. Analizele de sange complete, monitorizarea activitatii cerebrale si testarea ei, testarea nervilor optici in amanunt ar putea fi de folos daca iti doresti sa ai diagnosticare rapida si corecta pentru cazurile in care te confrunti cu simptome tipice pentru nevrita optica.
Tomografia in coerenta optica este perfecta pentru evaluarea „fundului de ochi”.
De multe ori nevrita optica se rezolva de la sine, fara a fi nevoie de tratamente si de interventia medicilor. Daca simptomatologia e acuta si afecteaza viata pacientului se vor administra medicamente steroidiene, dar perioada de administrare trebuie sa fie foarte scurta pentru a se evita efectele adverse.
Imbunatatirea simptomatologiei prezentate la consultul medical se va observa in peste 80% din cazuri in doar cateva saptamani. Uneori pacientul poate ramane cu probleme de vedere si simptome timp de cateva luni sau ani. In cazuri rare nevrita optica poate reveni dupa un timp si trebuie trata imediat iarasi. Cu cat mai multe episoade recurente, cu atat vor fi probleme mai mari cu ochii si pierderea vederii e aproape imposibil de prevenit.
In timp vor aparea si alte simptome neurologice ce pot trada scleroza multipla. Daca nevrita optica este severa s-ar puteea sa fie vorba de neuromielita optica, clar o boala autoimuna a sistemului nervos central care ataca rapid nervicii optici si maduva. Eficienta in tratamente s-a dovedit a avea si terapia cu metilprednison intravenos pulsat timp de cateva saptamani daca avem probleme mai mari cu vederea.